Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το φαρμακάκι μου

  Γυρνάς στο σπίτι έπειτα από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά. Περνάς μια άσχημη φάση, όπου όλα σου πάνε στραβά. Είσαι στεναχωρημένος για κάτι που σου συμβαίνει. Έχεις εκνευριστεί από κάποια συμπεριφορά. Και η λίστα συνεχίζεται... Υπάρχουν πολλές λύσεις για να τα ξεπεράσεις όλα αυτά, ωστόσο η πιο ιδανική είναι ένα φάρμακο. Ένα φάρμακο γνωστό σε όλους, χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού και, το κυριότερο, εντελώς ανέξοδο.

  Ποιο είναι αυτό; Η αγκαλιά. Σφιχτή και ζεστή, κατά προτίμηση, ειδικά από ανθρώπους πολύ σημαντικούς στη ζωή σου. Που αγαπάς και σ' αγαπούν. Φυσικό παυσίπονο, αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό και πλούσιο σε θετική ενέργεια. Η υπερβολική δοσολογία δεν πρόκειται να σε δηλητηριάσει, ίσα-ίσα που θα σου χαρίσει ένα φωτεινό χαμόγελο.

  Θυμάμαι -μικρή ήμουν ακόμα- τη μαμά μου να επιστρέφει από τη δουλειά κουρασμένη και με πονοκέφαλο. Η πρώτη της κίνηση ήταν να πάρει στην αγκαλιά της εμένα και τον αδερφό μου, να μας φιλάει και να επαναλαμβάνει: "Είστε το φαρμακάκι μου". Αυτόματα σχεδόν, ό,τι άσχημο περιστατικό και αρνητική σκέψη υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή, διαλυόταν μαγικά. 

  Σήμερα, κάθε φορά που κάποιος από την οικογένεια επιστρέφει στο σπίτι, όση ώρα και να έχει λείψει, αγκαλιάζει όσους βρίσκονται εκεί. Ίσως ακούγεται κάπως παράξενο αυτό, αλλά -πίστεψέ με- είναι αλήθεια. Ναι, αγκαλιαζόμαστε με τους γονείς μας. Είμαστε δεμένοι. Νιώθουμε πιο δυνατοί με αυτόν τον τρόπο. Η αγκαλιά είναι η ασπίδα μας.

  Δεν με παραξενεύει καθόλου το γεγονός ότι κάθε τόσο βλέπω στο Σύνταγμα ή στο Μοναστηράκι παρέες νεαρών ανθρώπων να κρατούν χαρτόνια "Free Hugs / Δωρεάν Αγκαλιές" και να τις μοιράζουν στους περαστικούς. Νομίζω ότι αυτή η ενέργεια σε τέτοιους καιρούς που διανύουμε, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. 

  Μια αγκαλιά σημαίνει ότι κάποιος σε νοιάζεται και θέλει να εξωτερικεύσει με αυτή την κίνηση την αγάπη του προς εσένα. Ότι θέλει να είσαι καλά. Ότι είναι το "φαρμακάκι" σου... 


2 σχόλια:

  1. Η σωματική επαφή είναι ένας πολύ δυνατός και άμεσος τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων μας... την οποία έχουμε καταφέρει στις μέρες μας να κάνουμε taboo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου και να προσθέσω ότι δεν εκφράζει μόνο συναισθήματα, αλλά ακόμη και όσα δεν μπορούμε να πούμε με λέξεις.

      Διαγραφή