Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Πράγματα και θάματα

  Έχουν περάσει σχεδόν 11 μήνες από την τελευταία μου ανάρτηση, κι όμως, αισθάνομαι ότι έχει περάσει μόνο ένας... Αλήθεια, πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός; Η προγιαγιά μου συνήθιζε να λέει "Ο χρόνος είναι πίσω από την πόρτα". Σοφή φράση μέσα στην απλότητά της.

  Ο χρόνος. Τι περίεργη σχέση έχουμε μαζί του. Άλλοτε θέλουμε να τον βρούμε, άλλοτε μας αγχώνει, άλλοτε μας περισσεύει και άλλοτε μας ξαφνιάζει με τις αλλαγές που φέρνει στο πέρασμά του. Ο "πανδαμάτωρ χρόνος" έλεγαν οι αρχαίοι. Ο αέναος, ο αμείλικτος, που σαρώνει, αλλά και γιατρεύει τα πάντα. Σαν το ποτάμι ορμητικός, μας παρασέρνει στη ροή του. Δεν μπορούμε να του ξεφύγουμε, παρά έχουμε μόνο δύο επιλογές: είτε να αφεθούμε και να τον αφήσουμε να μας πάει όπου θέλει αυτός είτε να κολυμπήσουμε σωστά ώστε να μην πνιγούμε. 

  Τον τελευταίο χρόνο, λοιπόν, συνέβησαν αρκετά γεγονότα στη ζωή μου. Καλά και άσχημα, όπως σε όλους τους ανθρώπους. Και από τα δύο έμαθα πολλά, μα κυρίως από τα άσχημα. Προβληματίστηκα, αναρωτήθηκα, θύμωσα, στεναχωρήθηκα, έκλαψα, συγκρούστηκα, πάλεψα, υποχώρησα, έδειξα κατανόηση, συγχώρεσα, αγάπησα, αγαπήθηκα πολύ. 

  Σίγουρα για κάποιο λόγο συμβαίνουν τα δυσάρεστα. Ίσως είναι ένας τρόπος να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και να γίνουμε καλύτεροι. Ένας τρόπος για να δούμε τι είδους άνθρωποι είναι όσοι μας περιτριγυρίζουν. Συνήθως παραμένουν οι πιστοί μας φίλοι, ο σύντροφος και φυσικά, η οικογένειά μας. 

  Προσωπικά, έμαθα πως ό,τι επιλογή κι αν κάνουμε στη ζωή μας, αργά ή γρήγορα θα πληρώσουμε το ανάλογο τίμημα. Μερικές φορές είναι εξαιρετικά επίπονο και μας γεμίζει ένα σωρό διλήμματα. Καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά, σε οικογένεια και φίλους, σε σύντροφο και δουλειά, κάνοντας θυσίες για το καλύτερο δυνατό όφελος. Ταλαντεύτηκα αρκετά ιεραρχώντας τις προτεραιότητες μου. Έθεσα νέους στόχους και έκανα καινούργια όνειρα που εύχομαι να πραγματοποιηθούν. 

  Και το σημαντικότερο: έκανα πράγματα που επιθυμούσα εγώ, χωρίς να περιορίζομαι από τα "θέλω" τρίτων. Σε αυτό είχα στήριξη από έναν άνθρωπο που ήρθε στη ζωή μου ξαφνικά μα όμορφα, με περιέβαλλε με αγάπη και φροντίδα και ελπίζω να συνεχίζει να μου δίνει δύναμη και κουράγιο για πολλά πολλά χρόνια ακόμα. 

  Εύχομαι η νέα χρονιά να ανοίξει περισσότερες πόρτες στη ζωή μας και οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε πράγματα και θάματα!   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου