Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Γιατί μια γυναίκα δεν πρέπει να ρωτάει την οικογένειά της τι να μαγειρέψει

  Άλλο ένα βάσανο της γυναίκας-νοικοκυράς είναι η προετοιμασία του μεσημεριανού φαγητού. Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες με το σύζυγο και τα παιδιά, πάντα κάποιο υλικό δεν θα βρίσκεται ώστε να συμπληρώσει μια συνταγή, πάντα κάτι θα φρενάρει την υπόθεση μαγείρεμα anyway. 

1. Κανείς δεν πρόκειται να τη βοηθήσει: Φαντάσου ότι είσαι νοικοκυρά, έχεις γυρίσει κατάκοπη από τη δουλειά και σε περιμένει ο "λόχος" για να μαγειρέψεις. Προσπαθείς να ακολουθήσεις τη συμβουλή εκείνου του οικογενειακού συμβούλου που είχες δει τυχαία στην τηλεόραση όταν ο άντρας σου έκανε zapping στο ημίχρονο: "Αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της οικογένειας". Πηγαίνεις, λοιπόν, στο σαλόνι και ρωτάς χαμογελαστή τον άντρα και τα τέκνα σου "Τι να μαγειρέψω;" "Ό,τι να'ναι...", σου απαντούν άπαντες μ'ένα στόμα, μια φωνή. "Α, ευχαριστώ...", τους λες κι εσύ και καταχωνιάζεσαι στην κουζίνα μόνη σου.

2. Όλοι το αφήνουν σ'εκείνη: Φέρε στο μυαλό σου πάλι το ίδιο σκηνικό. Ρωτάς: "Τι να μαγειρέψω;" "Μην παιδεύεσαι! Κάνε κάτι γρήγορο και εύκολο!" "Ναι, αλλά τι; ΤΙ;;;", ανταπαντάς όλο νεύρα. Κι έτσι ξεκινάνε οι καυγάδες ανάμεσα σε σένα και το σύζυγο, ενώ τα παιδιά σου έχουν κόψει λάσπη για να μην αναμειχθούν, πρωτίστως και για να μην τους έρθει κανένα βάζο στο δόξα πατρί, δευτερευόντως.

3. Κανείς δεν συμφωνεί: Οι λέξεις τα λένε όλα! Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του για το μενού. "Εκτός από κρέας, εκτός από φασόλια, εκτός από πίτα, ό,τι να'ναι!", σου λένε τα καμάρια σου. Και κάθεσαι εσύ και σκέφτεσαι τι έχει απομείνει από την λίστα αποκλεισμένων φαγητών. Αν τους κάνεις συνέχεια τηγανητά, θα τους κάνεις κακό στην υγεία. Αν φτιάξεις σαλάτα, θα σου πουν "Τι; Αυτό μόνο;" και θα ξανατσακωθείτε. Αν προτείνεις να πάτε να φάτε έξω, όπου θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία και σίγουρα θα βρει ο καθένας αυτό που τον ευχαριστεί, ξεχνάς αυτόματα να πας κομμωτήριο για να βάψεις τη ρίζα που έχει φτάσει 5 δάχτυλα, καθώς όσα πλήρωσες για να ντερλικώσει η φαμίλια θα τα πλήρωνες στην κομμώτρια.

4. Κανείς δεν την σκέφτεται: Σηκώνεσαι από τις 6 για να ετοιμάσεις πρωινό, να πλύνεις τα πιάτα που έχουν μείνει στο νεροχύτη από το βράδυ, ξυπνάς τα παιδιά σου και το σύζυγο και μετά σου μένει ίσα ίσα ένα 10λεπτο για να ετοιμαστείς κι εσύ (δηλαδή να ντυθείς, να ξάσεις λίγο το μαλλί -το οποίο συνήθως δεν στρώνει-και να βάλεις κραγιόν). Πηγαίνεις τα παιδιά στο σχολείο, μετά πας στη δουλειά σου. Έχει πάει μεσημέρι, σχολάς, παίρνεις τα παιδιά από το σχολείο, γυρίζεις σπίτι και ζεσταίνεις το χθεσινό φαγητό. Κατά το απογευματάκι νωρίς έρχεται και ο σύζυγος και του βάζεις να φάει. Πρωτού καν φάει μια μπουκιά, σου λέει "Πάλι μακαρόνια με κιμά; Αυτό το έφαγα και χθες!" κι εσύ θες να κάνεις φόνο.

5. Είναι σε δίαιτα: Όπως και να το κάνουμε, η πλειονότητα των γυναικών ασχολείται με τα του καλλωπισμού για να ικανοποιήσει τη φιλαρέσκειά της. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να φροντίσει λίγο τον εαυτό της ώστε να αισθανθεί όμορφη και να αρέσει στο σύζυγο, κατά κύριο λόγο, αλλά και στα παιδιά της. Γι'αυτό, κάνει δίαιτα για να χάσει μερικά κιλά που πήρε στις γιορτές (Χριστούγεννα - Πάσχα), ούτως ώστε να βγει με αυτοπεποίθηση στην παραλία το καλοκαίρι. Έλα όμως που η διατροφή της δεν συνάδει με τα γούστα της οικογένειας για ακόμη μια φορά. Εκείνη τρώει όλο σαλάτες, γιαούρτια, παξιμάδια, light προϊόντα και φρούτα, ενώ οι υπόλοιποι θέλουν κοψίδια, παστίτσια και τα συναφή. Αποτέλεσμα; Τα νεύρα της ζαρτιέρες! Δεν θα κάτσει να σκάσει όμως. Παίρνει τηλέφωνο στην πιτσαρία "Ναι, γεια σας, θα ήθελα μια πίτσα... Με τι; Με ό,τι να'ναι!".  

  Κατάλαβες φίλε αναγνώστη/φίλη αναγνώστρια; Λίγο σεβασμό, λοιπόν, από εδώ και πέρα στη μητέρα και σύζυγο που τόσο πασχίζει να τα έχει όλα στην εντέλεια και να είναι ταυτόχρονα εντάξει στις υποχρεώσεις της. Άντε, γιατί αύριο είναι και η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας...



3 σχόλια:

  1. χαχαχαχα μια αστεία αλλά και τραγική πραγματικότητα...
    Αθάνατες οι μανούλες μας...
    Τι τραβάνε κι αυτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι'αυτό οφείλουμε να τις υπερλατρεύουμε και να δείχνουμε κατανόηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν είμαστε μικρά δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά όταν μεγαλώσουμε αρχίζουν οι ενοχές... :Ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή