Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Tώρα είμαι μόνος μου, εγώ και ο πόνος μου

  Είναι στιγμές που έχω τάσεις φυγής. Θέλω να απομονωθώ κάπου, σε μια παραλία για παράδειγμα, και να αγναντεύω τη θάλασσα, μακριά από έγνοιες και σκοτούρες. Μακριά από την πιεστική καθημερινότητα. Μακριά από τα πράγματα που με εκνευρίζουν. Μακριά από υποχρεώσεις και βαβούρα. Μακριά απ'όλα...

  Ίσως ακούγεται αρκετά έως πολύ σκληρό να θες να αποχωριστείς αγαπημένα σου πρόσωπα. Να μην βλέπεις άνθρωπο για ένα τάδε χρονικό διάστημα. Να μην ακούς τις γκρίνιες και τις παραξενιές του κόσμου. Να μιλάς μόνο με τον εαυτό σου.   

  Πιο σκληρό θα ήταν όμως εάν συνέχιζες να ζεις στους ίδιους ρυθμούς για μια ολόκληρη ζωή, χωρίς περιπέτεια, ενδιαφέρον και αναζήτηση. Ποιος είπε ότι το διαφορετικό είναι σινάμα και κακό; Είναι σαν να περπατάς κάθε μέρα κόντρα σε ένα δυνατό κύμα αέρα για να φτάσεις στον προορισμό σου. Το έχεις συνηθίσει, αλλά δεν το αντέχεις άλλο. Και τότε, ψάχνεις να βρεις μια διαφορετική διαδρομή, πιο ευχάριστη, πιο ξεκούραστη, πιο ακίνδυνη για τη σωματική και την ψυχική σου υγεία.

  Όταν είμαστε ήρεμοι και χαλαροί, λειτουργούμε καλύτερα. Πρώτα απ'όλα, έχουμε χρόνο για να σκεφτούμε ορισμένα πράγματα που μας απασχολούν και να λάβουμε ουσιαστικές αποφάσεις. Ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν στις προσωπικές μας σχέσεις, η απομόνωση και η περισυλλογή είναι το καλύτερο φάρμακο. Ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά του άλλου και ταυτόχρονα τα δικά μας. Ποιος έφταιξε περισσότερο, ποιος υποχωρεί, ποιος θυμώνει, ποιος λέει ψέμματα, ποιος εκμεταλλεύεται...

  Επιπλέον, μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε όσα δεν μπορούσαμε όταν ήμασταν μαζί με άλλους. Για παράδειγμα, να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική στη διαπασών, να κάνουμε τρέλες και γενικώς να ξεδώσουμε και να εκτονωθούμε. Τρόπον τινά, νιώθουμε πιο ελεύθεροι, πιο αέρινοι, πιο "ανυπάκουοι" και ασυμβίβαστοι. "Free as a bird", όπως λένε και οι Άγγλοι.

  Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν σωστό να αποκρύπτουμε τα προβλήματά μας από τους γύρω μας και κυρίως από την οικογένειά μας. Η φυγή δεν είναι λύση, αλλά δειλία και αδυναμία. Η απομόνωση συνίσταται μόνο για ψυχική ηρεμία και χαλάρωση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου