Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κάνε μου λιγάκι tweet!

  Ναι, ναι, ναι, αγαπημένε αναγνώστη/αγαπημένη αναγνώστρια! Επέστρεψα μετά από ένα μήνα και 17 ολόκληρες ημέρες στον κόσμο του blogging! Ο λόγος; Σήμερα έκλεισα ένα χρόνο τιτιβίσματος στο twitter! Στην επέτειο αυτή, λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σου τις εμπειρίες μου από το μπλε πουλάκι -το οποίο δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε ποιο είδος ανήκει.

  Τι είναι το twitter; Θα σε διαφωτίσω αμέσως. Είναι η πιο minimal έκδοση του facebook να θυμάσαι χοντρικά. Και εδώ μπορείς να ανεβάζεις φωτογραφίες και βίντεο μέσω εφαρμογών. Και εδώ μπορείς να κάνεις "φίλους" πατώντας πολύ απλά το κουμπί follow στο προφίλ του κάθε χρήστη. Καθετί που γράφεις δεν πρέπει να ξεπερνά τους 140 χαρακτήρες. Σε κάποιους αρέσει, σε άλλους πάλι όχι. Από τη μια, είναι πρακτικό, γιατί σε αναγκάζει να μην φλυαρείς άσκοπα και κουράζεις τους υπόλοιπους tweeterers. Όταν θες να μιλήσεις σε κάποιον, του κάνεις mention, δηλαδή πατάς το @ και γράφεις δίπλα το username. Μπορείς να κάνεις και hashtag πατώντας το # και γράφοντας κάτι σύντομο, πχ #goodmorning

  Ουσιαστικά, είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Η "κοινωνία του twitter". Όπως σε κάθε κοινωνία, έτσι και στο twitter, υπάρχουν κανόνες. Άγραφοι μεν, κανόνες δε. Θες, δεν θες, πρέπει να τους τηρήσεις. Διαφορετικά, θα σε κάνουν unfollow οι followers σου. Αν κάποιος σε ενοχλεί ή σε κατακλύζει με links που προφανώς είναι ιοί, τον κάνεις block. Γενικά, οφείλεις να είσαι εύστοχος σε αυτά που γράφεις, είτε καλά είτε άσχημα. Τα tweets με δόσεις εξυπνάδας και χιούμορ ανταμείβονται με retweet ή favorite. Αν θες να γράψεις ένα παράπονο ή μια κριτική για κάποιον χρήστη χωρίς να τον στοχοποιήσεις, τότε γράφεις το tweet και στο τέλος βάζεις το hashtag #amensioto. Το μέγα σφάλμα είναι να γράφεις τι κάνεις όλη την ώρα. Πού είσαι, με ποιους, τι κάνετε εκεί κλπ. Αυτό κουράζει, γιατί πολύ απλά δεν ενδιαφέρει τον άλλο το κουτσομπολιό. 

  Ποιοι χρησιμοποιούν το twitter; Να μια καλή ερώτηση. Τον Απρίλιο παρακολούθησα ένα σεμινάριο στη σχολή μου -Πάντειος- με τίτλο "Τα δημοσιογραφικά εργαλεία του πολιτικού επιστήμονα". Ο προσκεκλημένος δημοσιογράφος μας είπε ότι αρχικά το twitter δημιουργήθηκε για την άμεση ενημέρωση του κόσμου για ό,τι γίνεται εκείνη τη στιγμή. Γι'αυτό το λόγο, στο κουτάκι πάνω από το timeline γράφει "What's happening?". Βέβαια, όλο αυτό έχει πάρει άλλες διαστάσεις σήμερα. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτό το κοινωνικό δίκτυο. Κάποιοι για να γνωρίσουν κόσμο, κάποιοι για να βρουν σύντροφο, κάποιοι για να διαφημίσουν την επιχείρηση ή το site τους, κάποιοι για να ξεφύγουν από την ανία της καθημερινότητας, κάποιοι που θέλουν να βγάλουν τα εσώψυχά τους. Μερικοί καταφέρνουν και γίνονται "φίρμες" λόγω των καυστικών/αστείων tweets τους. Μερικοί όχι και τόσο. Έχουν και οι celebrities και οι πολιτικοί λογαριασμό! Αμέ! Των τελευταίων, μάλιστα, ο λογαριασμός δεν διαχειρίζεται από τους ίδιους, αλλά από γραμματείς τους. 

  Άλλα χαρακτηριστικά; Οι ώρες αιχμής είναι το μεσημέρι μετά τις 2 και το βραδάκι μετά τις 8. Τότε παίρνει φωτιά το timeline! Oι ατακαδόροι δίνουν και παίρνουν! Σχολιάζονται κυρίως θέματα της επικαιρότητας -ειδικά η πολιτική- και εκπομπές/σίριαλ που προβάλλονται εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν διαφωνίες, συμφωνίες, πικρόχολα σχόλια, βρισιές. Α ναι, οι βρισιές. Εδώ η μαεστρία είναι να βρεις τη χρυσή τομή ανάμεσα στη χυδαιότητα και την "αστεία βρισιά". Αν ο λόγος σου των 140 χαρακτήρων απαρτίζεται καθαρά από "κακές κουβέντες" με στόχο να κάνεις χιούμορ, απέτυχες. Εκείνος που σε διαβάζει, όσο απελευθερωμένος και βρωμόστομος κι αν είναι ο ίδιος, θα νιώσει μια απέχθεια. Το σωστότερο και καλύτερο είναι να υπάρχει μια ισορροπία στα λεγόμενά σου. Αν δεν μπορείς να το καταφέρεις αυτό, τότε καλύτερα να κλείσεις το λογαριασμό σου. 

  Τέλος, το μυστικό είναι να μην προσπαθήσεις να γίνεις κάποιος άλλος. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Η ψευτιά πάντα φαίνεται. Όταν έχεις μπει σε ένα καλούπι και προσπαθείς να το οικειοποιηθείς, το πιο πιθανό είναι να φανείς γελοίος. Σε περίπτωση που οι tweeterers σε πάρουν είδηση, θα αρχίσουν να σε λιντσάρουν και θα σου βγει το κακό όνομα. 

  Αυτά, λοιπόν, είχα να πω! Από εμένα καλή τύχη, αν θα επιχειρήσεις να ανοίξεις λογαριασμό στο twitter και να ξεκινήσεις τα τιτιβίσματα! Tweet tweet!

Τρία twitter-πουλάκια κάθονταν...

Εσύ σε ποια φυλή του twitter ανήκεις;

*Μπορείς να με ακολουθήσεις  εδώ.

**Το άρθρο γράφτηκε με γαλάζιο χρώμα, τιμής ένεκεν του πτηνού του twitter.




9 σχόλια:

  1. Έχω ανακαλύψει κι εγώ -πολύ πρόσφατα- τον κόσμο του twitter... είναι μια ωραία ασχολία, πολύ καλή για να περνά η ώρα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα χαρώ πολύ αν σε έχω στους followers μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σε ψάξω μια μέρα, τώρα έχω πάλι πρόβλημα με το ίντερνετ (κλασική φοιτήτρια που κλέβει απ' το γείτονα και αυτός κουνάει το μόντεμ χαχαχαχα), οπότε μπαίνω μόνο στο blog που δε χρειάζεται σταθερά ροή δικτύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xαχα! Το link μου είναι κάτω από την τελευταία εικόνα αυτής της ανάρτησης.
    *Μετά την εξεταστική θα επιστρέψω δριμύτερη με νέα άρθρα! Καλή επιτυχία και σε σένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μόλις σ' έκανα follow, να ξέρεις το όνομά μου δεν είναι Λίζα, θα σου στείλω και μήνυμα ότι είμαι η Λίζα... οκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις σε ακολούθησα! :)
      Εξεπλάγην που το πραγματικό σου όνομα δεν είναι Λίζα! Λοιπόν, εδώ θα σε λέω Λίζα και στο twitter θα χρησιμοποιώ το κανονικό σου όνομα! ;)

      Διαγραφή
  6. Είχα γράψει στην πρώτη-πρώτη ανάρτηση(μιλάμε για 2010!!!χαχαχα) ότι το όνομα ήρθε από μια ταινία και δεν είναι Λίζα, αλλά έχει περάσει πολύς καιρός και νομίζω ότι ούτε εκείνοι που την είχαν το θυμούνται!!! καλά εσύ ούτε καν μ' είχες ανακαλύψει!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να είμαι ειλικρινής, όταν διάβασα τον τίτλο αμέσως η ταινία μου ήρθε στο μυαλό και σκέφτηκα ότι το συνδύασες έτσι ώστε να ταιριάζει με το όνομά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή